آیا می دانستید هر کدام از شهرهای ایران در تقویم روزی را به نام خود اختصاص داده اند ؟ آیاشما اطلاعی از روزهای مخصوص هر شهر ایران دارید ؟
هنرستان فردای علم، بهترین هنرستان گردشگری، هتلداری و آشپزی در بندر انزلی در این مقاله در ادامه مقاله قبلی شما را با این روزها آشنا می کند.
روز قم
بعد از آنکه یک سال از هجرت امام رضا (ع) به ایران گذشت، حضرت معصومه فاطمه (س) نیز به قم هجرت کردند. پس از این اتفاق مهم شهر قم جنبهای مذهبی به خود گرفت، به یکی از مراکز علمی تبدیل گشت و بزرگان زیادی برای زندگی به این شهر آمدند. از آنجایی که با ورود حضرت معصومه به قم اتفاقات تاریخی مهمی به وقوع پیوستند، ۲۳ ربیع الاول که سالروز ورود وی به قم است را روز قم نهادند تا یادآور جایگاه آن حضرت و شهر قم بشود.
روز اصفهان
در سالهای گذشته وقتی صحبت از تعیین روز اصفهان به میان آمد، بین شهرداری و چهرههای برجسته فرهنگی و هنری اختلافی بر سر انتخاب روز پیش آمد. زیرا شهرداری اصفهان تولد شیخ بهایی، یعنی سوم اردیبهشت را به نام اصفهان نامگذاری کرده بود اما اصفهان شناسان جور دیگری فکر میکردند. بر اساس نظر آنها و طبق کتیبه مقبره شیخ بهایی، سالروز تولد وی را مصادف با ۸ اسفند ماه میدانستند. از طرفی طبق نظر این گروه و بر اساس مدارک تاریخی، طالع بنیانگذاری این شهر در ماه قوس (آذر) بود. در نهایت پس از تحقیقات بسیار و طبق نظر داوران در سال ۱۳۸۴، یکم آذر ماه با بیشترین رای به عنوان روز نکوداشت اصفهان یا همان روز اصفهان تصویب گردید. از برنامههای این روز میتوان به برپایی نمایشگاههای هنری، اجرای موسیقی سنتی و تئاتر اشاره کرد.
روز ملایر
آیت الله سید محمد میر شاهولد یکی از چهرههای مردمی و مبارزان پیش از انقلاب و زمان انقلاب بوده و در دوران حیات خود مورد احترام مردم ملایر قرار داشته است. به همین جهت در زمان انتخاب تاریخی برای روز ملایر، ۲۱ بهمن ماه را که سالروز رحلت وی بود را به عنوان روز ملایر تصویب کردند.
روز گرگان
شهر گرگان دارای بافت تاریخی منحصر به فردی بوده و طبق اسناد تاریخی از هویت و پیشینهای کهن برخوردار است. از همین رو برای ارج نهادن به تاریخ و فرهنگ غنی این شهر تصمیم گرفتند تا روزی را به عنوان روز گرگان اعلام نمایند. از بین چندین تاریخ پیشنهادی، ۲۰ شهریور ماه برای این روز ثبت شد. این روز برگرفته از ۲۰ شهریور سال ۱۳۱۶ است که به دستور رضاخان ۷۰ شهر ایران تغییر نام پیدا کردند و استرآباد هم به گرگان تغییر یافت.
روز اراک
اراک یکی دیگر از شهرهای ایران است که فرهنگی غنی و پتانسیلهای فراوان برای پیشرفت دارد. ولی هنوز جوانان و مردم درباره موقعیتهای کاربردی و فرهنگ غنی اراک اطلاعات زیادی ندارند. به همین جهت با نامگذاری روزی به نام روز اراک، جرقهای در ذهن جوانان و مردم ایجاد میشود و میتوان با ترتیب دادن برنامههایی مفید نظر آنها را بیشتر به شهر اراک جذب کرد و باعث توسعهی این شهر شد. با بررسیهای کارشناسان بهترین زمان برای روز اراک، سالروز صدارت میرزا تقی خان امیرکبیر یعنی ۲۸ مرداد مهرماه بود که به عنوان روز اراک تصویب گردید. این تصمیم در سال ۱۳۹۷ گرفته شده و باید منتظر جشنها و برنامههای مناسب این روز باشیم.
روز چابهار
روز چابهار در ۷ اسفند ماه برگزار میشود و در تقویم به ثبت رسیده است. اولین مراسم این روز در سال ۱۳۹۷ انجام شد که طی آن مقامات بلند پایه هند و چند کشور دیگر به بندر چابهار آمدند و درباره موقیت این بندر و توسعه آن با مقامات ایرانی به گفتگو پرداختند و حتما در سالهای آینده برنامههای جذابی به مناسبت این روز تدارک دیده میشوند. دیدنی های چابهار در کنار غذاهای محلی، فرهنگ و آداب و رسوم و سواحل زیبایش، سبب شده تا بسیاری افراد از سراسر ایران و جهان با تور چابهار به این بندر همیشه بهاری سفر کنند.
روز زنجان
استان زنجان، استانیست با ظرفیتهای علمی، صنعتی، معدنی، فرهنگی و گردشگری فراوان که برای پیشرفت هرچه بیشتر این حوزهها باید مردم و جوانان بیشتر به استان توجه کنند و این پتانسیلها را بشناسند. به بهانه شناخت بیشتر این ظرفیتها، ۸ مرداد یعنی سالروز ولادت شیخ اشراق را به عنوان روز ملی زنجان برگزیدهاند. شیخ شهاب الدین سهروردی ملقب به شیخ اشراق، فیلسوف ایرانی و اهل سهروردِ زنجان است. او در فلسفه شهرت زیادی دارد و از وی به عنوان رهبر افلاطونیان جهان اسلام یاد میشود.
روز مازندران
برای آشنایی بیشتر با آداب و رسوم، زبان، لباس و رونق صنعت گردشگری این استان، ۱۴ آبان را به عنوان روز مازندران نامیدهاند. روز ۲۵ام ماه رمضان، در سال ۲۵۰ هجری قمری اولین حکومت مستقل علویان در جهان اسلام در مازندران انتخاب گردید که جنبهای جهانی هم داشت. از آنجایی کهاین واقعه مهم برابر با ۱۴ آبان ماه بود، تاریخ آن را برای روز مازندران برگزیدند. طبق نظر مسئولین این شهر، روز مازندران فرصتی مناسب برای کنار هم بودن و گفتگو درباره فرهنگ، سنت تاریخی و تمدن این استان به شمار میرود. به همین جهت در این روز برنامهها و جشنوارههایی در سطح شهر و مدارس اجرا میشوند که رنگ و بویی محلی دارند.
روز شهرکرد
با سفر به هر منطقه از ایران شاهد چشم اندازی متفاوت هستید که هرکدام به شکلی خاص جلوهگری میکنند. یکی از این شهرها که مکانی مناسب برای طبیعتگردان هم محسوب میشود، شهرکرد است. برای هرچه بیشتر شناخته شدن این شهر زیبا، شهردار شهرکرد سالروز هجرت امامزاده حکیمه خاتون، امامزاده حلیمه و روز جهانی فرهنگ ها را مد نظر قرار داد و ۳۱ اردیبهشت را به عنوان گرامیداشت روز شهرکرد اعلام کرد. برپایی کنسرت، نشستهای تخصصی و تقدیر از چهرههای فرهنگی از برنامههای این روز هستند.
در ادامه نام چند شهر و استان دیگر را مشاهده میکنید که برای آنها هنوز روزی تصویب نشده است. اما پیشنهاد تعیین روز برای این مناطق مطرح شده و منتظر بررسی و تایید آنها هستند. البته برای برخی تاریخی مشخص هم پیشنهاد کردهاند، که مبنی بر قطعی بودن آن نیست و فقط در حد یک پیشنهاد هستند.
• روز تبریز: ۱۴ مرداد، سالروز پیروزی نهضت مشروطه درسال ۱۲۸۵ شمسی
• روز مشهد: ۸ اردیبهشت، نشانی از امام رضا (ع) و با توجه به تاریخ پایان شاهنامه در روز ارد (اردیبهشت)
• روز کرمان: ۱ دی، سالروز تولد خواجوی کرمانی ( شاعر مشهور اهل کرمان)
• روز کاشان: ۱۲ آبان، تشییع پیکر ۹۵ شهید در یک روز در ۱۲ آبان سال ۱۳۷۳
معاون آموزشی و فناوری: لیلا ناوران