گراند هتل، قدیمیترین هتل ایران و از آثار معماری اواخر دوره قاجاریه است. این هتل به دست یک مهاجر قفقازی به نام باقر خان به مساحت ۱۳۰۰ مترمربع در خیابان لالهزار جنوبی ساخته شد. الگوی پذیرایی در این هتل، از روش پذیرایی در هتلهای اروپایی الهام گرفتهشده بود. شما را به مطالعه این مقاله در وبسایت هنرستان فردای علم، بهترین هنرستان هتلداری، گردشگری و آشپزی استان گیلان در بندر انزلی دعوت می نمایم.
این هتل در خیابان لالهزار تهران، محل اجرای نمایشنامههای میرزاده عشقی، شعرخوانیهای عارف قزوینی و اجراهای قمرالملوک وزیری و روحانگیز بود. پیش از گراند هتل، اتباع خارجی که به ایران سفر میکردند، جهت اقامت به سفارتخانههای کشور خود میرفتند یا به بعضی از خانههای شمال تهران که به پانسیون تبدیل شده بودند، مراجعه میکردند.
هتل تا پایان دوره رضا شاه اعتبار خود را حفظ کرد، تا نیمه های دوران حکومت محمدرضاشاه به کار خود ادامه داد و بعد رفته رفته، از رونق آن کاسته و تعطیل گردید. علی حاتمی مدل این هتل را چند کیلومتر دورتر از تهران ساخت و دوباره نامش را بر سر زبانها انداخت، ولی دیگر کسی از خود گراند هتل سراغی نگرفت.
امروزه این عمارت تاریخی در قبضه فروشندگان لوازم الکتریکی است که چند سالی است جانشین خیاطان و تریکوبافان در این ساختمان شدهاند. آجرکاری های ظریف هتل، همه زیر سیمان رفته و بالکنهایش از لوازم برقی ساختمان انباشته شده است. فروشندگان میان کف و سقف بلند اتاقها، تاق زده و مغازه را دوبلکس کردهاند. دیوارهای رو به راهرو را نیز برداشتهاند و درهای قدی شیشهای گذاشتهاند. حیاط داخلی گراند هتل که یک زمان برای خودش باغچه مصفایی بود، اینک بارانداز کالا شده است.
منبع: سی برگ هتل
معاون آموزشی و فناوری: لیلا ناوران